Voorjaarsconcert 2014

23 maart 2014

Op zaterdagavond 15 maart stond het traditionele voorjaarsconcert op het programma. In feite een speciale editie met de presentatie van de uitgebreide slagwerkgroep en de vier jubilarissen die gezamenlijk al 132,5 jaar plezier beleven en hun muzikale bijdrage leveren aan de vereniging.

Het programma werd geopend door de fanfare met een nieuw ingestudeerde mars March R.L.I.B. Daarna volgde het nummer 'I will follow him' uit de welbekende musical Sister Act. Direct een toon voor de gevarieerde muziekstijlen die die avond te horen waren.

Toen werd het tijd voor de aankondiging van de vernieuwde slagwerkgroep. De slagwerkgroep heeft namelijk sinds januari versterking gekregen van een 12 tal ervaren slagwerkers. Hierdoor is er een mooie grote groep enthousiaste slagwerkers ontstaan. Om de onderlinge niveau's beter op elkaar af te stemmen is er gekozen voor een opsplitsing in een aparte junior slagwerkgroep. Beide groepen staan onder leiding van Ad van Zuijlen. De aftrap vond plaats voor de junior slagwerkgroep. het enthousiasme straalde van de nieuwe groep en een aantal bekende nummers klonken in de zaal.

Vervolgens speelden vier jonge saxofoonleerlingen samen een mooi nummer om hun vorderingen in de muziek aan de mensen in de zaal ten gehoor te brengen. Saxofoniste Anne Grutters speelde solo daarna nog het nummer waarmee zij de eerste editie van Leemkuul's got talent won! Een mooie afwisselende middag georganiseerd door de plaatselijke carnavalsvereniging De Leemknejers. Wat later in het programma speelde Mireille Niessing nog een duet, muzikaal ondersteund door Ilse Aben, dat ze voor haar muziekdiploma B zal gaan uitvoeren.

Hier tussenin werden de vier jubiliarissen gehuldigd: Astrid Roelofs voor haar 12,5 jarig lidmaatschap en de dames Gerda Haerkens, Helmi Kersten en Anita Manders voor hun 40-jarig lidmaatschap! Iemand van de muziekbond was uitgenodigd om de oorkondes te overhandigen en de jubilarissen nog eens extra in het zonnetje te zetten. Voor deze gelegenheid namen de jubilarissen eens zelf het woord om via een mooie presentatie met foto's uit de archieven elk lidmaatschap in vogelvlucht door te nemen. Een erg leuke en vermakelijke presentatie was het resultaat!

Astrid

Vandaag is het tijd om jou in het zonnetje te zetten meid.
Voor 12 ½ jaar lidmaatschap, bij fanfare Vriendenkring, niet ten spijt.
Je zus Lisa, die ook al deze jaren al is van de partij.
Iedere donderdagavond naar de Klep, want dan repeteren wij.
Je ging op 9 jarige leeftijd op bugel les en je leraar was Hans Mooren.
Je muzikale talenten ontwikkeld voor A, B diploma maar ook C kon je bekoren.
Je gevoel voor muziek steek je niet alleen in ‘blazen’.
Maar ook mag je graag een ballroom dansje wagen.
Je danste met je danspartner bij ons optreden in de Night of the Proms
Een weense wals, tango, je draait er je hand niet voor om.
Mee organiseren van het ceaciliafeest dat doe je ook met veel plezier.
Astrid we wensen je nog heel veel muziekplezier, met ons samen hier.

Gerda

Gerda jij bent in 1974 begonnen op een Hoorn en je kreeg les van de toenmalige dirigent Dries Deters want zo ging dat in die tijd. En na een paar jaartjes ben je overgestapt naar de bariton, je speelt met nog altijd veel plezier  je partij in de achterhoede van de fanfare. Je hebt  in je begintijd ook een aantal jaren bij kapel de Moas en Békbloazers  geblazen, en zo ook toen al met  je man Bert , en ook nu weer samen actief muzikanten bij de Vriendenkring. Samen in het orkest, maar ook samen aan de bar, wat net zo belangrijk is,  de derde helft zeg maar, want gezelligheid dat breng jij zeker ook mee. In 2000 ben je benoemd tot verenigingsvrouw  van het jaar. Vanwege je vele jaren actieve inzet, ben je in 2011 benoemd tot erelid van de vereniging. Op dat moment trad je af als bestuurslid waar je 25 jaar heel veel energie en uurtjes, met name in de werkzaamheden van het secretariaat, hebt gestoken.
En al ben je nu niet meer als bestuurslid actief, voor de fanfare blijf je ook actief achter de schermen. Zo sta je op toerbeurt bij het inzamelen van het oud papier en daar waar je hulp nodig is ben je van de partij. Je zegt niet snel nee.

Helmi

Jij bent op 10 jarige leeftijd lid geworden van de fanfare. Net als je zus Anita had je een groot voorbeeld thuis. Je vader speelde al jaren een instrument bij de fanfare van St. Agatha en muziek maken dat is je dus al van kleins af aan aangeleerd. Je hebt eerst vele jaren op de bugel gespeeld, ook vele eerste partijen gespeeld. In 2006 ben je overgestapt naar de hoorn wat al heel lang je wens was. Daar heb je tot nu toe nog geen spijt van gehad, want de hoorn dat is je passie.
Je bent voor de fanfare een grote schakel, die vele werkzaamheden verricht. Zo heb je alle gebeurtenissen van de fanfare gearchiveerd en houdt dit tot op heden in orde. Voordat  de website actief was zorgde je dat er elke maand een Vriendenkringkoeriertje werd gemaakt waar alle nieuwtjes over de fanfare in werden vermeldt. Nu lever je ook veel foto’s en copy aan voor de website. Ook de PR is jouw inbreng. Elk concert  verzorg je de posters en zorg je dat de info in kranten komt. Het nieuwe logo kwam mede door jouw grote inzet tot stand. Je zorgde ook jaren dat de bloembollenactie goed verliep, bestellen en uitsorteren, een heel werkje maar met goede verdiensten voor de fanfare. Dan organiseer jij ook de barbecue ieder jaar weer mee. En alle heerlijke salades die maak je ieder jaar zelf. En dat is een kleine greep waar jij je al deze jaren voor inzet, niet alleen muziek maken dus.
Ook ben je al meer dan 12 ½ jaar een stuwende kracht in het bestuur.
Dan heb je ook in je gezin de liefde voor muziek niet onder stoelen en banken geschoven. Al je kinderen spelen een muziekinstrument en zijn bij de fanfare geweest. Je oudste dochter Ryanne is nog altijd actief lid

Anita

Anita is ook gestart op het spelen van de bugel. Ook een aantal jaren de eerste partij gespeeld en in 1982 overgestapt naar de tenorsaxofoon. Maar haar passie was eigenlijk de sopraansaxofoon. En daar kon ze een aantal jaren later op gaan spelen. Daarmee is ze ook weer op muziekles gegaan en heeft ze les gehad totdat ze haar D-diploma had behaald.
Anita is altijd zeer betrokken bij de jeugdleden, de ledenwerving organiseren en het geven van proeflessen voor kinderen. Ook dirigeerde ze zo’n 10 jaar de jeugd in de samenspeelgroep. Helaas is er op dit moment geen jeugdorkest maar wie weet.
Al jaren is Anita lid van de muziekcommissie en dat betekent mee organiseren van concerten en de muziekkeuze mee bepalen. Dan verzorg je al jaren de muziekkast, beheren van de instrumenten en de kleding, archiveren van alle muziekstukken. Anita was de eerste verenigingsvrouw van het jaar, al heel wat jaren geleden.
En dan heeft ook zij zitting in het bestuur. Ook voor Anita geldt dat ze haar gezin de passie van muziek maken heeft meegegeven. Haar zoon Leon speelt trombone bij de fanfare.  Maar ook haar dochter Manon  heeft jaren meegespeeld op de hoorn. Haar man Leo heeft de saxofoon gespeeld en heeft ook meegespeeld bij de samenspeelgroep. De fanfare is voor de zussen Helmi en Anita dus een  hele familie-aangelegenheid. Vader Harrie Daanen speelt nog altijd actief zijn Alto. En niet alleen in Oeffelt, maar ook nog in St. Agatha, waar het voor hem begon en nog bij het seniorenorkest in Cuijk.

Na de jubilarissen mocht de slagwerkgroep zich presenteren. Dit deden zij op ludieke wijze door bij het eerste nummer in vier hoeken van de zaal slagwerkers op te stellen. Een mooi vraag- en antwoordpatroon in het nummer zorgde voor een leuke toevoeging van het luisterplezier. Ook de volwassen slagwerkgroep stond met veel enthousiasme haar nummers te spelen.

Uiteindelijk sloot de fanfare het gevarieerde programma van het voorjaarsconcert af met een paar vlotte nummers waarna het tijd werd om de jubilarissen te feliciteren...!

Bekijk ook het fotoalbum!